בעיות עיכול

בעיות עיכול

בעיות במערכת העיכול מנקודת המבט של הרפואה הסינית:

על פי הרפואה הסינית, מערכת העיכול שלנו הופכת מזון לצ'י ולדם, שהם החומרים החשובים ביותר הנחוצים לחיים. לפיכך, שמירה על עיכול טוב היא הבסיס לבריאות טובה. ברפואה הסינית, מערכת העיכול שלנו כוללת את הקיבה, הטחול, המעי הגס והמעי הדק.

הקיבה היא מקום העיקרי אליו מגיע המזון שאנחנו צורכים. היא אחראית על קבלה ופירוק מזון ונוזלים ועל המשך ספיגה. אם תפקוד זה מופרע, עלולות להתרחש דיסהרמוניות כגון אובדן תיאבון, בחילות והקאות.

הטחול הוא איבר העיכול המרכזי ברפואה הסינית. הוא הופך את המזון והנוזלים בקיבה לצ'י, דם ונוזלי גוף. כמו כן, הטחול אחראי גם על חילוף החומרים. כאשר הטחול נמצא בחוסר הרמוניה, עלולים להופיע תסמינים כגון נפיחות בטנית, תיאבון ירוד, צואה רכה ואף בצקות.

המעי הדק מקבל מזון מהקיבה כדי לבצע ספיגה נוספת של הרכיבים התזונתיים החיוניים הדרושים לגוף. דיסהרמוניה במעי הדק עלולה לגרום להפרעות בדרכי השתן או המעיים.

המעי הגס קולט שאריות של חומרים הנשלחים מהמעי הדק, סופג את שאר החומרים המזינים והנוזלים החיוניים, ואז מפריש את הפסולת בצורה של צואה. תפקוד לקוי של המעי הגס עלול לגרום לכאבי בטן, שלשול או עצירות.

שלפוחית השתן אוגרת ומפרישה שתן. בעיות נפוצות במתן שתן עשויות לבוא לידי ביטוי בבריחת שתן או קושי במתן שתן, עם תחושת צריבה או כאב.

הפרעות עיכול

אורח חיים, מתח וגורמים תזונתיים עלולים להעמיס על מערכת העיכול שלנו. הרפואה הסינית מטפלת בהפרעות עיכול באמצעות צמחים, דיקור ומגע.

להלן כמה הפרעות עיכול נפוצות והטיפולים הקשורים אליהן מנקודת המבט של הרפואה הסינית:

1. הפרעות עיכול

קושי בעיכול הוא מצב הנגרם לעיתים קרובות עקב סטגנציה של מזון. אכילת יתר, אכילה מהירה מדי, או מערכת עיכול חלשה, עשויים אף הם לתרום להפרעות עיכול.

תסמינים נפוצים של הפרעות עיכול כוללים מלאות, נפיחות או כאב בבטן העליונה, האמצעית או התחתונה, שיהוקים, תיאבון ירוד ואף ריח רע מהפה.

ברפואה הסינית עקרונות הטיפול מבקשים לשפר את תפקודי העיכול שלנו, באמצעות הזנת המערכת כולה והנעת פריסטלטיקת המעיים על מנת להסיר חסימות של תקיעות מזון.

צמחי מרפא נפוצים המשמשים להקלה על בעיות עיכול הם עוזרד (Shanzha, 山楂), נבט שעורה (Maiya, 麦芽), נבט אורז (Guya, 谷芽), קורקבן תרנגול (Jineijin, 鸡内金) , חושחש (Zhishi Bitter Orange , 枳实) וקליפות מנדרינה (Chenpi, 陈皮).

דיקור, עיסוי, תרופות צמחיות ושינויים תזונתיים יכולים להקל אף הם על בעיות עיכול.

2. תסמונת המעי הרגיז (IBS)

תסמונת המעי הרגיז היא הפרעה נפוצה במערכת העיכול, אשר עשויה להתבטא באופן שונה מאדם לאדם. חלק מהתסמינים הנפוצים של תסמונת המעי הרגיז הם נפיחות בבטן, התכווצויות או כאבים, גזים, שלשולים ו/או עצירות.

תסמונת המעי הרגיז יכולה לנבוע מאכילת יתר של מזון שמנוני או חריף, או מגורמים רגשיים כגון דיכאון, חרדה מוגזמת ונדודי שינה. גורמים רגשיים אלה עשויים להחמיר על ידי מתח.

לתסמינים של תסמונת המעי הרגיז, מרשמי פורמולות מסורתיים כוללים צמחי מרפא כגון:
אטרקטילודוס (Baizhu, 白术), קליפת מנדרינה (Chenpi, 陈皮), פטריית פוריה,(Fuling, 茯苓)  שורש ליקוריץ (Gancao, 甘草) וג'ינג'ר מיובש (Ganjiang, 干姜).

דיקור סיני מסייע בהקלה על הכאב, ויסות יציאות ומניעת כאבי בטן או התכווצויות הקשורים למצב זה. הדיקור מווסת גם את תפקודי מערכת העיכול, אשר עשויים בתורם לטפל בשורש הבעיה.

3. צרבת (Heartburn)

צרבת היא מצב שבו חומצות הקיבה שלנו עולה אל הוושט, הידועה גם בשם "ריפלוקס חומצי". החומצה עלולה לגרום לכאב שורף בחזה או בגרון, ולהשאיר טעם חמוץ בפה. ברפואה הסינית, צרבת נתפסת כביטוי של דיסהרמוניה בין תפקודי הקיבה והכבד. עקרון הטיפול הבסיסי הוא החזרת האיזון כדי לייעל את תפקודי הכבד והקיבה.

צמחי מרפא נפוצים המשמשים להקלה על תסמיני צרבת הם: תמר סיני (Dazao, 大枣), שורש שוש קירח (Gancao, 甘草), שורש פאוניה לבנה(Baishao, 白芍) , מנטה (Bo He .薄荷), אנג'ליקה סינית (Danggui, 当归), פטריית פוריה (Fuling, 茯苓) וג'ינג'ר טרי (Shengjiang, 生姜).